MAJLIS KESELAMATAN MAKANAN DAN PEMAKANAN KEBANGSAAN(MKMPK)
Laman Utama > Program Pemakanan > Polisi Standard & Standard Pemakanan > Majlis Keselamatan Makanan dan Pemakanan Kebangsaan (MKMPK)
PENGENALAN
Majlis Keselamatan Makanan dan Pemakanan Kebangsaan (MKMPK) telah diluluskan penubuhannya oleh Jemaah Menteri pada 21 Mac 2001. Penubuhan MKMPK disokong oleh dua sekretariat dari Kementerian Kesihatan Malaysia iaitu Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) bagi aspek keselamatan makanan dan Bahagian Pemakanan bagi aspek pemakanan. Bagi melicinkan perjalanan MKMPK, dua jawatankuasa teknikal telah ditubuhkan iaitu Jawatankuasa Induk Keselamatan Kebangsaan dan Jawatankuasa Penyelaras Kebangsaan untuk Makanan dan Pemakanan.
MKMPK akan bersidang sekurang-kurangnya sekali setahun dan segala rumusan akan dibentangkan ke Jemaah Menteri oleh YB Menteri Kesihatan.
FUNGSI MKMPK
PERTANYAAN LANJUT, SILA HUBUNGI:
Puan Khairul Zarina Mohd Yusop
khairul_zarina@moh.gov.my
03-8892 4513
KEANGGOTAAN MKMPK
Pengerusi: YB Menteri Kesihatan
Ketua Sekretariat: Pengarah Kanan Keselamatan dan Kualiti Makanan
Ahli: Dianggotai oleh 49 ahli seperti di bawah.