• Theme :
  • +100%-

PROGRAM SUSU 1MALAYSIA (PS1M)

Laman Utama > Program Pemakanan > Promosi Pemakanan > Program Susu 1Malaysia (PS1M)

Pengenalan

Program Susu 1Malaysia (dahulunya dikenali sebagai Program Susu Sekolah, PSS) dilaksanakan sepenuhnya oleh Kementerian Pelajaran Malaysia sejak 1983. Ianya merupakan sebahagian daripada Rancangan Makanan Tambahan (RMT) yang bertujuan untuk menggalakkan amalan minum susu di kalangan murid-murid sekolah rendah. Pada 9 Julai 2010 program ini dimulakan dengan penjenamaan semula di bawah nama Program Susu 1Malaysia (PS1M).

Objektif

Meningkatkan taraf kesihatan dan pemakanan murid-murid sekolah rendah melalui pemupukan tabiat selalu/ sentiasa minum susu.

ps1m-300x202

AKTIVITI

Pemberian susu secara percuma kepada murid yang layak. Setiap murid akan menerima 2 kotak susu (200ml) berperisa coklat, sebanyak 2 kali seminggu.

FAEDAH PROGRAM

Menggalakkan pengambilan susu di kalangan murid-murid sekolah dan memastikan murid-murid dari keluarga berpendapatan rendah untuk mengambil susu. Selain itu, pemberian susu kepada murid sekolah juga adalah satu usaha untuk menghasilkan generasi baru yang lebih kuat, tegap dan lebih cerdas. Melalui bekalan susu ke sekolah, taraf ekonomi pengusaha dan penternak tempatan akan dapat ditingkatkan.

Pertanyaan lanjut, sila hubungi:

Puan Ainan Nasrina Ismail
ainan_nasrina@moh.gov.my
03-88924463