• Theme :
  • +100%-

PERKHIDMATAN RUNDING CARA PEMAKANAN DI KLINIK KESIHATAN

Laman Utama > Program Pemakanan > Pemulihan Pemakanan > Perkhidmatan Runding Cara Pemakanan di Klinik Kesihatan

PENGENALAN

Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan (National Health and Morbidity Survey, NHMS) mendapati kadar obesiti telah meningkat sebanyak tiga kali ganda iaitu dari 4.0% pada tahun 1995 ke 14.0% pada tahun 2006 dan 15.1% pada tahun 2011. Keadaan ini meningkatkan risiko penyakit berkaitan pemakanan seperti hipertensi dan diabetes yang merupakan antara faktor utama yang menyumbang kepada kematian akibat penyakit kardiovaskular di Malaysia.

Pemakanan klinikal adalah satu cabang perawatan pesakit yang mengalami penyakit berkaitan masalah pemakanan. Bagi pesakit yang mengalami penyakit-penyakit kronik di peringkat awal ianya boleh dikawal hanya dengan mengawal pengambilan makanan tertentu. Bagi pesakit yang telah lama mengidap penyakit-penyakit kronik pengawalan pengambilan makanan yang disyorkan, bersama dengan pengambilan ubat-ubatan yang teratur boleh menghalang atau melambatkan kesan dari penyakit yang mereka hidapi.

Oleh itu, Perkhidmatan Runding Cara Pemakanan di klinik kesihatan telah mula dilaksanakan pada tahun 2007 di 17 buah klinik kesihatan secara projek rintis di seluruh negara dan disasarkan kepada  pelanggan dari semua peringkat umur yang mempunyai masalah kesihatan berkaitan pemakanan. Pada masa ini, perkhidmatan runding cara pemakanan klinikal yang ada di peringkat penjagaan kesihatan primer adalah dijalankan oleh Pegawai Sains (Pemakanan) secara lawatan berkala. Sehingga Disember 2012 sebanyak 166 klinik kesihatan di seluruh negara ada menyediakan perkhidmatan ini. Jumlah tersebut masih lagi kecil berbanding dengan jumlah klinik kesihatan di seluruh negara iaitu sebanyak 985 buah.

OBJEKTIF

Untuk mengawal dan memulihkan masalah kesihatan berkaitan dengan pemakanan pelanggan khususnya penyakit kronik seperti diabetes, hipertensi dan kardiovaskular serta obesiti melalui pendekatan runding cara pemakanan yang diberi secara individu atau berkumpulan agar mereka dapat menikmati kehidupan yang normal dan dapat memberi sumbangan ke arah meningkatkan produktiviti negara.

Pertanyaan lanjut, sila hubungi:

Encik Wan Mohd Nurussabah bin Hj Abd Karim
wannurussabah@moh.gov.my
03-88924465

BAHAN TERBITAN

Prosedur Operasi Standard (SOP)

  • Pengurusan Pemakanan Orang Dewasa yang Berlebihan Berat Badan / Obes atau yang Mempunyai Faktor-Faktor Risiko Kardiovaskular.
  • Pengurusan Pemakanan Warga Emas Hiperlipidemia.
  • Pengurusan Pemakanan Orang Dewasa dan Warga Emas Pra Diabetes dan Diabetes Jenis 2.
  • Pengurusan Pemakanan Orang Dewasa dan Warga Emas Hipertensi.
  • Pengurusan Pemakanan Orang Dewasa dan Warga Emas Hipertensi.
  • Pengurusan Pemakanan Remaja Berlebihan Berat Badan.

Garis Panduan

  • Pengurusan Berat Badan Untuk Orang Dewasa yang Berlebihan Berat Badan & Obes.
  • Pengendalian Kanak-kanak/Remaja Berlebihan Berat Badan