• Theme :
  • +100%-

PENYAJIAN HIDANGAN SIHAT SEMASA MESYUARAT (PHSSM)

Laman Utama > Program Pemakanan > Promosi Pemakanan > Penyajian Hidangan Sihat Semasa Mesyuarat (PHSSM)

Pengenalan

Pelaksanaan Penyajian Hidangan Sihat Semasa Mesyuarat (PHSSM) telah mula dilaksanakan secara rasmi di Ibu Pejabat Kementerian Kesihatan Malaysia bermula 2 Februari 2011. Surat Pekeliling Ketua Pengarah Kesihatan: Panduan Pelaksanaan Penyajian Hidangan Sihat Semasa Mesyuarat di Fasiliti Kementerian Kesihatan Malaysia Bil. 3/2012 berkenaan pelaksanaan PHSSM di semua fasiliti Kementerian Kesihatan Malaysia telah dikeluarkan pada 27 Januari 2012.

Pelaksanaan ini turut diperluaskan ke semua 24 kementerian lain di sektor awam melalui surat edaran Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam (KPPA) bertarikh 3 Februari 2012. Susulan daripada itu, satu taklimat pengenalan tentang pelaksanaan Penyajian Hidangan Sihat Semasa Mesyuarat (PHSSM) di sektor awam telah diadakan pada 7 Disember 2011 bertempat di Dewan Serbaguna, Kementerian Pelajaran Malaysia. Sebanyak 99 orang peserta daripada 20 kementerian dan 13 institusi KKM telah hadir ke taklimat ini.

Taklimat ini disasarkan kepada penjawat awam yang terlibat secara langsung atau bertanggungjawab di dalam urusan tempahan dan penyajian makanan untuk mesyuarat dan majlis rasmi serta katerer yang memberi perkhidmatan sajian untuk mesyuarat dan majlis rasmi yang dianjurkan oleh fasiliti Kementerian Kesihatan Malaysia dan agensi di sektor awam.

objektif
  • Untuk menggalakkan amalan makan secara sihat dan menyediakan pilihan makanan yang lebih sihat kepada ahli-ahli mesyuarat.
bahan terbitan
SENARAI BORANG
  • Borang Peniliaan Penyajian Hidangan Sihat Semasa Mesyuarat (PK 1)
  • Laporan Aktiviti Penyajian Hidangan Sihat Semasa Mesyuarat (PSM101)
  • Ringkasan Laporan Penyajian Hidangan Sihat Semasa Mesyuarat [untuk diisi oleh Peyelaras Daerah (Kesihatan Awam)/ Penyelaras Daerah (Pergigian)/ Penyelaras Hospital kepada Negeri] PSM 201 A)
  • Ringkasan Laporan Penyajian Hidangan Sihat Semasa Mesyuarat [untuk diisi oleh Penyelaras Negeri (Unit Pemakanan) kepada IPKKM] (PSM 201 B)
Pertanyaan lanjut, sila hubungi:

Nor Hanisah Zaini
nor_hanisah@moh.gov.my
03-88924475

aktiviti

Pelantikan Penyelaras Kementerian

  • Penyelaras Kementerian adalah dilantik di peringkat kementerian masing-masing. Antara peranan Penyelaras Kementerian adalah:
  • Mengenalpasti Penyelaras Bahagian (wakil bahagian di kementerian masing-masing) yang akan melaksanakan PHSSM di setiap bahagian.
  • Mengadakan taklimat Katering Sihat dan Panduan Penyajian Hidangan Sihat Semasa Mesyuarat di kementerian masing-masing.
  • Memastikan makanan semasa mesyuarat dilabel dengan kalori makanan.
  • Memantau penyajian hidangan semasa mesyuarat.

Pelabelan Kalori (Calorie Tagging)

Makanan dan minuman yang dihidangkan semasa mesyuarat perlu dilabelkan dengan maklumat kandungan kalori makanan. Maklumat kalori makanan boleh diperolehi daripada Buku Kecil Panduan Penyajian Hidangan Sihat Semasa Mesyuarat serta Buku Kecil Panduan Nilai Kalori 200 Jenis Makanan yang telah diedarkan kepada setiap Penyelaras Bahagian. Walau bagaimanapun, pihak Bahagian Pemakanan menyediakan khidmat nasihat sekiranya pihak kementerian memerlukan bantuan berkaitan dengan PHSSM ini.